Hoe overleef ik de nieuwe lockdown?

Ja hoor, het is zover. De angst waarmee we al weken in ons hoofd zaten, is deze week dan eindelijk uitgesproken: België gaat vanaf aanstaande maandag tot, jawel, 13 december opnieuw op slot. Niet-essentiële winkels gaan dicht, sociale contacten worden nog verder teruggeschroefd en we zullen het moeten doen met enkel één "knuffelcontact". Help!


Tijdens de eerste lockdown schoot het hele land in paniekmodus, we zagen het einde van de wereld naderen, sloegen daarom massaal wc-papier in en bedachten voor onszelf nieuwe doelen die achteraf compleet onrealistisch bleken. Want zeg eerlijk, wie van jullie spreekt er nu daadwerkelijk 13 nieuwe talen?

Nu zijn we zeven maanden verder en wijzer en weten we (hopelijk) beter. We hebben geleerd van onze fouten en als echte lockdownveteranen gaan we tezamen de strijd aan in deze nieuwe episode van verveling, saaiheid en eenzaamheid. Maar voordat al dit kwaad geschiedt, wil Mentaal Kabaal nog een laatste poging wagen om je te redden met een 50(!!)-tal tips waarmee je jezelf hopelijk wat kan wapenen. Wij zeggen: lees en geniet!


1. Sla niet massaal wc-papier in.

2. Stel realistische doelen. We weten allemaal dat we na deze zes weken geen nieuw instrument kunnen bespelen, geen sixpack hebben gekweekt en ook niet de nieuwe Stephen Hawking zullen zijn. Houd het dus simpel en begin de dag met je bed uitkomen!3. In het kader van realistische doelen stellen: ga regelmatig naar buiten en hoest daarbij zo min mogelijk in het gezicht van je medemens... wel zo redelijk. We blijven het herhalen, maar naar buiten gaan is belangrijk!4. Hier alvast een paar tips van prachtige boswandelingen in België. Ben jij een van onze Nederlandse lezers? Niet getreurd, ook in Nederland is behoorlijk wat groen te vinden. Ik zou natuurlijk een landverrader zijn als ik je daarvoor niet zou doorsturen naar de website van de ANWB.

5. Houdt jouw knuffelcontact niet van wandelen en ga je liever ook niet zelf op stap? Dan zijn er ook dingen die je thuis kunt doen. Wat dacht je ervan om een plakboek te maken van al die jaren aan vakantiefoto's die nog ergens op je computer liggen weg te stoffen?6. Alle boeken volgeplakt? Dan van harte, je hebt zowaar de volgende trap van de creatieve ladder bereikt! Je bent duidelijk klaar voor iets uitdagender, dus is het de hoogste tijd voor een dagje "pimp mijn meubelstuk". We stellen voor dat je op zoek gaat naar wat oude meuk die wel wat schuurpapier en verf kan gebruiken. Misschien dat oubollige kastje dat je ooit van je oma hebt geërfd?


7. Alles weer hip genoeg voor 2021? Misschien een ideetje om de inrichting van je kamer te veranderen. Lekker schuiven en verplaatsen tot je de spierpijn voelt en dan aan het einde van het drama bedenken dat alles eigenlijk toch wel goed stond zoals het was.8. Oké, misschien was de vorige tip toch niet zo'n goeie. Je kan een stapje terug doen en beginnen met je eigen kledingkast. We durven te wedden dat er kleding in te vinden is die ofwel goed is voor het goede doel ofwel prachtig past in de vuilbak. Bij twijfel of je wel afstand kan nemen van een bepaald kledingstuk, dan is de beste vraag die je jezelf kan stellen: "heb ik dit in het afgelopen jaar gedragen?" Zo niet, dan weet je het antwoord ;)9. Wanneer de deur van je kledingkast weer sluit, geeft je dat geen vrijbrief om als een gek naar Zalando te browsen om een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. Zie deze tijd als iets positiefs en bekijk het vooral realistisch. Ten eerste zal je de komende weken grotendeels doorbrengen in je pyjama (dus waarom een nieuwe outfit?), ten tweede is een lockdown de perfecte tijd om even op je centjes te letten. Hoe meer je nu spaart, hoe leuker de dingen zijn waar je het na de lockdown weer geld aan kunt uitgeven!


10. Uitzondering op tip 8 en 9: een warme, zachte, fluffy ochtendjas is essentieel om de komende weken door te komen. Mijn favoriete motto daarbij is: hoe lelijker hoe beter!11. Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. Journaling brengt veel positieve gevolgen met zich mee.12. Je kan deze periode ook gebruiken om na te denken over hoe je bewuster kunt leven - rekening houdend met bijvoorbeeld het milieu. We weten allemaal dat de aarde naar de knoppen gaat en dat we op de een of andere manier wel een steentje kunnen bijdragen. Misschien eens beginnen om met een kritische blik te kijken naar alle haar- en lichaamsproducten die je gebruikt? Hoe en waarvan worden ze gemaakt? Wat zit er eigenlijk in al die producten die je dagelijks over je heen smeert? Hoeveel flesjes plastic daarvan gooi je jaarlijks weg? Neem eens een kijkje op de blog van JAN Magazine, de website van The Body Shop of probeer de verpakkingsvrije doucheproducten van Lush.13. Niet overtuigd van tip 12? Misschien moet je dan eerst een filmavondje inlassen en de nieuwe documentaire A Life on Our Planet van David Attenborough kijken. Gewoon te vinden op Netflix.


14. Goed. Nu ben je overtuigd, je bent op de hoogte van de huidige stand van zaken en je hebt als een gek milieuvriendelijke verzorgingsproducten i.p.v. wc-papier in huis gehaald. Tijd om jezelf te belonen met een heerlijke spa-avond in je eigen douche of badkuip!15. Documentaires kijken werkt verslavend, maar soms biedt Netflix niet de kijkopties waar jij naar op zoek bent. Heb je toevallig al gehoord van Streamz? Niet alleen bevat deze streamingdienst alle HBO-toppers, maar ook een ruim aanbod van Vlaamse topreeksen.


16. Als je meer van het filmhuis genre bent, check dan CineMember. De eerste twee weken zijn gratis, dus dat is genoeg opvulling voor 1/3 van de lockdown.


17. Liever een avondje socializen-op-afstand dan weer voor de buis liggen? Download de app Houseparty op je telefoon waarmee je online onder andere een potje weerwolven met je vrienden kunt spelen.

18. Speel een bordspel, lekker old school! Bewaar Monopolie voor de laatste dagen, anders moet je nog weken met ruzie langs elkaar onder hetzelfde dak zien te overleven.