• Jaleesa Greening

Hoe overleef ik de nieuwe lockdown?

Ja hoor, het is zover. De angst waarmee we al weken in ons hoofd zaten, is deze week dan eindelijk uitgesproken: België gaat vanaf aanstaande maandag tot, jawel, 13 december opnieuw op slot. Niet-essentiële winkels gaan dicht, sociale contacten worden nog verder teruggeschroefd en we zullen het moeten doen met enkel één "knuffelcontact". Help!


Tijdens de eerste lockdown schoot het hele land in paniekmodus, we zagen het einde van de wereld naderen, sloegen daarom massaal wc-papier in en bedachten voor onszelf nieuwe doelen die achteraf compleet onrealistisch bleken. Want zeg eerlijk, wie van jullie spreekt er nu daadwerkelijk 13 nieuwe talen?

Nu zijn we zeven maanden verder en wijzer en weten we (hopelijk) beter. We hebben geleerd van onze fouten en als echte lockdownveteranen gaan we tezamen de strijd aan in deze nieuwe episode van verveling, saaiheid en eenzaamheid. Maar voordat al dit kwaad geschiedt, wil Mentaal Kabaal nog een laatste poging wagen om je te redden met een 50(!!)-tal tips waarmee je jezelf hopelijk wat kan wapenen. Wij zeggen: lees en geniet!


1. Sla niet massaal wc-papier in.

2. Stel realistische doelen. We weten allemaal dat we na deze zes weken geen nieuw instrument kunnen bespelen, geen sixpack hebben gekweekt en ook niet de nieuwe Stephen Hawking zullen zijn. Houd het dus simpel en begin de dag met je bed uitkomen!3. In het kader van realistische doelen stellen: ga regelmatig naar buiten en hoest daarbij zo min mogelijk in het gezicht van je medemens... wel zo redelijk. We blijven het herhalen, maar naar buiten gaan is belangrijk!4. Hier alvast een paar tips van prachtige boswandelingen in België. Ben jij een van onze Nederlandse lezers? Niet getreurd, ook in Nederland is behoorlijk wat groen te vinden. Ik zou natuurlijk een landverrader zijn als ik je daarvoor niet zou doorsturen naar de website van de ANWB.

5. Houdt jouw knuffelcontact niet van wandelen en ga je liever ook niet zelf op stap? Dan zijn er ook dingen die je thuis kunt doen. Wat dacht je ervan om een plakboek te maken van al die jaren aan vakantiefoto's die nog ergens op je computer liggen weg te stoffen?6. Alle boeken volgeplakt? Dan van harte, je hebt zowaar de volgende trap van de creatieve ladder bereikt! Je bent duidelijk klaar voor iets uitdagender, dus is het de hoogste tijd voor een dagje "pimp mijn meubelstuk". We stellen voor dat je op zoek gaat naar wat oude meuk die wel wat schuurpapier en verf kan gebruiken. Misschien dat oubollige kastje dat je ooit van je oma hebt geërfd?


7. Alles weer hip genoeg voor 2021? Misschien een ideetje om de inrichting van je kamer te veranderen. Lekker schuiven en verplaatsen tot je de spierpijn voelt en dan aan het einde van het drama bedenken dat alles eigenlijk toch wel goed stond zoals het was.8. Oké, misschien was de vorige tip toch niet zo'n goeie. Je kan een stapje terug doen en beginnen met je eigen kledingkast. We durven te wedden dat er kleding in te vinden is die ofwel goed is voor het goede doel ofwel prachtig past in de vuilbak. Bij twijfel of je wel afstand kan nemen van een bepaald kledingstuk, dan is de beste vraag die je jezelf kan stellen: "heb ik dit in het afgelopen jaar gedragen?" Zo niet, dan weet je het antwoord ;)9. Wanneer de deur van je kledingkast weer sluit, geeft je dat geen vrijbrief om als een gek naar Zalando te browsen om een volledig nieuwe garderobe aan te schaffen. Zie deze tijd als iets positiefs en bekijk het vooral realistisch. Ten eerste zal je de komende weken grotendeels doorbrengen in je pyjama (dus waarom een nieuwe outfit?), ten tweede is een lockdown de perfecte tijd om even op je centjes te letten. Hoe meer je nu spaart, hoe leuker de dingen zijn waar je het na de lockdown weer geld aan kunt uitgeven!


10. Uitzondering op tip 8 en 9: een warme, zachte, fluffy ochtendjas is essentieel om de komende weken door te komen. Mijn favoriete motto daarbij is: hoe lelijker hoe beter!11. Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. Journaling brengt veel positieve gevolgen met zich mee.12. Je kan deze periode ook gebruiken om na te denken over hoe je bewuster kunt leven - rekening houdend met bijvoorbeeld het milieu. We weten allemaal dat de aarde naar de knoppen gaat en dat we op de een of andere manier wel een steentje kunnen bijdragen. Misschien eens beginnen om met een kritische blik te kijken naar alle haar- en lichaamsproducten die je gebruikt? Hoe en waarvan worden ze gemaakt? Wat zit er eigenlijk in al die producten die je dagelijks over je heen smeert? Hoeveel flesjes plastic daarvan gooi je jaarlijks weg? Neem eens een kijkje op de blog van JAN Magazine, de website van The Body Shop of probeer de verpakkingsvrije doucheproducten van Lush.13. Niet overtuigd van tip 12? Misschien moet je dan eerst een filmavondje inlassen en de nieuwe documentaire A Life on Our Planet van David Attenborough kijken. Gewoon te vinden op Netflix.


14. Goed. Nu ben je overtuigd, je bent op de hoogte van de huidige stand van zaken en je hebt als een gek milieuvriendelijke verzorgingsproducten i.p.v. wc-papier in huis gehaald. Tijd om jezelf te belonen met een heerlijke spa-avond in je eigen douche of badkuip!15. Documentaires kijken werkt verslavend, maar soms biedt Netflix niet de kijkopties waar jij naar op zoek bent. Heb je toevallig al gehoord van Streamz? Niet alleen bevat deze streamingdienst alle HBO-toppers, maar ook een ruim aanbod van Vlaamse topreeksen.


16. Als je meer van het filmhuis genre bent, check dan CineMember. De eerste twee weken zijn gratis, dus dat is genoeg opvulling voor 1/3 van de lockdown.


17. Liever een avondje socializen-op-afstand dan weer voor de buis liggen? Download de app Houseparty op je telefoon waarmee je online onder andere een potje weerwolven met je vrienden kunt spelen.

18. Speel een bordspel, lekker old school! Bewaar Monopolie voor de laatste dagen, anders moet je nog weken met ruzie langs elkaar onder hetzelfde dak zien te overleven.19. Sorteer je Spotify bibliotheek20. November is de beste maand van het jaar omdat je ongegeneerd speculaas kan consumeren: speculaasjes, speculaasbrokken, speculaasstaven, speculaastaart, speculaasstroopwafels, gevuld speculaas. SPECULAAS. Danku god.


21. Als je dan toch in de feeststemming bent, tuig dan maar meteen die kerstboom op. Je krijgt de komende tijd toch geen visite over de vloer, dus niemand om je voor te schamen! Bovendien komen we op zijn vroegst 13 december weer uit onze grotten en tegen die tijd is het geheel legitiem om een schitterende boom in je huis te hebben. Win-win situatie.22. Het is belangrijk om tijdens de lockdown te focussen op de dingen die wel mogen in plaats van niet mogen. Daar heb je soms inderdaad wel een vergrootglas voor nodig.

23. Geniet van het feit dat je geen FOMO hoeft te hebben.24. Let op je hygiëne! Persoonlijke hygiëne is belangrijk: handen wassen, in je elleboog hoesten, papieren zakdoekjes gebruiken enzovoorts. Haal ook regelmatig een doekje over de lichtknopjes en de deurkrukken in je huis. Af en toe het raam opengooien kan ook zeker geen kwaad.


25. Doe eens gek. Bak een taart en zet die voor de deur van je buurman/vrouw! We verwachten inderdaad van je dat die taart net zo mooi is als deze hieronder.26. Het klinkt misschien als een hele gekke tip, maar denk ook eens aan je huisdier. Het blijkt dat ook huisdieren stress kunnen lijden door een lockdown. Verwen je beste vriend dus extra goed, maar denk ook aan zijn personal space!27. Heb je geen huisdier, maar wil je toch bij iets je liefde kwijt? Koop dan eens wat plantenzaadjes of vraag bij die ene vriend(in) die obsessed is met planten of hij/zij een stekkie voor je heeft. Maak er een leuk project van! Voor je het weet groeit er een groene vriend in je woonkamer tegen wie je urenlang kunt praten. Bovendien werkt het rustgevend en staat het ook nog eens gezellig in huis.28. Aangezien je nu een echte plantenkenner bent, heb je binnen de kortste tijd een half woud door je huis groeien. Wat dacht je ervan om je bestie eens een plantje of een bloemetje terug te sturen? Hoe leuk zijn spontane cadeautjes - al helemaal wanneer je elkaar al een tijdje niet gezien hebt? Het kan ook simpeler: stuur een kaartje. Een belangrijke instructie daarbij is dat je hem dan vervolgens ook effectief op de post doet (wauw 2 tips in 1).29. Een andere tip is om dat soort cadeautjes bij lokale winkeliers te kopen, want de epidemie is voor hen een financiële nachtmerrie. Check eens of de bloemist bij jou om de hoek ook thuis bezorgt. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere producten die je normaal gesproken koopt: onderzoek eens of de bedrijven bij jou in de buurt alternatieven hebben bedacht. Zo ja, support je medemens!


30. De restaurants zijn gesloten, maar wist je dat heel veel restaurants gewoon thuis bezorgen? Dan hebben we het niet over de typische thuisbezorg-apps, maar over ThuisOpResto. Via de website kan je kijken of jouw favoriete restaurant hierbij is aangesloten. Een drie-gangenmenu terwijl je kijkt naar A Life on Our Planet, omringd door je jungle van planten? Wat wil je nog meer...

31. Als je liever zelf in de keuken staat en zelf voor dat driegangendiner zorgt, dan zou je eens een kijkje kunnen nemen op de website van Dille & Kamille. Zij bieden drie keer thuis uiteten menu's (inclusief de recepten) voor je aan.32. Eerder hadden we het over realistische doelen stellen, maar dat betekent niet dat je met je nieuwe vrijgekomen tijd niets kunt bijleren. Er zijn tal van online cursussen te vinden op het internet. Van een kunstcursus over het Louvre, tot modecursussen. Van digital leren koken tot alles leren over fotografie! Die laatste cursus wordt georganiseerd door het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en is ook nog eens helemaal gratis, super vet dus.33. Even wat speciale aandacht voor een speciale tip voor een nog specialere cursus. Maak kennis met Cirkus Corona. Het is inderdaad wat je denkt dat het is: een online circusschool! Elke dag komen ze met een nieuwe uitdaging voor je.34. Hoewel musea hun deuren voor de tweede keer moeten sluiten, blijft kunst nog steeds toegankelijk. Dankzij Google Arts & Culture kun je virtuele tours en online exposities bekijken van de grootste musea van de wereld.35. Zelfs musicals zijn online te bekijken! Met The Shows Must Go On! richtte componist Andrew Lloyd Webber een concept op waarmee je elke vrijdag om 19:00 een nieuwe musical kunt bekijken. De shows blijven 48 uur beschikbaar.


36. Een financieel bedankje aan de cultuursector? Koop eens iets in een museumshop. De meeste musea hebben gewoon een webwinkel.

37. Probeer door dit alles heen een dagritme te houden!38. Let ook goed op je eetpatroon. Gezond eten heeft namelijk wel degelijk effect op je gemoedstoestand. In deze blog vind je de instructies voor een anti-depressiedieet.39. Als je er graag met je familie of huisgenoten op uittrekt (let wel op! max met zijn vieren naar buiten) dan kan je voor leuke bezigheden en uitdagingen terecht op familiefit.


40. Als je dan toch naar buiten gaat, denk dan aan je mondmasker!41. Weer zo'n geweldige tip: je kan ook zelf je mondmasker maken. Al had je dit zelf waarschijnlijk ook allang bedacht. Mocht dit toch een mind blowing tip zijn, surf dan ff naar deze website zodat je mee kan doen aan de Nationale Naaiactie. Tja, laat ze deze benaming in Nederland maar niet horen want dan kijken ze België nog schever aan.