10 tips op Internationale Vrouwendag

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag! Daarmee grijpen wij de kans om problemen met seksisme, genderongelijkheid en discriminatie te belichten. “Wat heeft dat met Mentaal Kabaal te maken?”, hoor ik je vragen. Naast het feit dat deze blog onderhouden wordt door vier fiere feministes, hangen mentaal welzijn en gendergelijkheid onlosmakelijk aan elkaar vast.


Zo blijkt uit een Brits onderzoek dat vrouwen die aangifte deden van seksisme drie keer meer kans hadden om depressief te worden of andere mentale problemen te ontwikkelen. Alleen al om het mentale welzijn van alle personen die zich identificeren als vrouw vooruit te helpen, is de strijd tegen seksisme en genderongelijkheid zo belangrijk.


Helaas staan veel mannen op 8 maart klaar om verontwaardigd “en Internationale Mannendag dan?” te roepen:

Nydia van Voorthuizen, één van de makers van de feministische podcast Damn, Honey wijst ons erop dat de term "Internationale Mannendag" het meest gegoogeld wordt op 8 maart.Toch kunnen ze meer doen dan dat om te helpen in de strijd voor gendergelijkheid en mentaal welzijn. Journaliste Dani Beckett lijstte voor Vice honderd concrete tips op, waarmee we dichter bij deze gendergelijkheid kunnen komen.


Hierbij alvast onze 10 favoriete tips, die eigenlijk toegepast kunnen worden door personen van alle genders:


1. Probeer je een vrouw positief te beschrijven? Zeg dat ze getalenteerd, slim of grappig is. Niet prachtig, lief of schattig.


2. Als een vrouw je vertelt dat ze verkracht, mishandeld of misbruikt is, vraag haar dan niet om bewijs. Vraag hoe je haar kunt ondersteunen.
3. Kijk naar vrouwensport. En noem het gewoon “sport”.4. Trans vrouwen zijn vrouwen. Herhaal dat totdat je doodgaat.5. Vertrouw op de religieuze keuzes van vrouwen. Doe niet alsof je hen bevrijdt, alleen maar door hun overtuigingen te bekritiseren.6. Ga er niet van uit dat een vrouw in het openbaar met je wil praten, alleen maar omdat ze in het openbaar is.


7. Heb geen dubbele standaard. Voor niks.
8. Begrijp dat niet alle vrouwen menstruaties of vagina’s hebben.9. Geef nooit commentaar op het lichaam van een vrouw.10. Als je vrienden of familieleden hebt die vrouwen van andere etniciteiten discrimineren, ga dan even met ze zitten en leg uit waarom ze daarmee moeten stoppen.Fijne Internationale Vrouwendag iedereen! En mannen, wees gerust, over 256 dagen zijn jullie aan de beurt!

80 views0 comments

Recent Posts

See All